Det var en gång en häst…

Av Sara D. Alvrud

Ja, precis så var det!
En enda häst har haft sådan betydelse för uppbyggnaden av rasen att man hos Morganhästen än idag hittar samma kvaliteter och egenskaper som uppskattades av hans samtid. Hästen hette Figure och hans historia förtjänar att återberättas…

Figure föddes 1789 i Massachusetts, USA. Hans ursprung är okänt, men många tror att hans far var hingsten True Briton, som var vida känd för sin förträfflighet och som var far till många fina hästar.

Figure var en liten, kompakt hingst med en fantastisk arbetsförmåga och en vilja att alltid göra sitt bästa. Hans ägare Justin Morgan var bland annat lärare, kompositör och affärsman. Justin Morgan fick Figure som två-åring, i utbyte i en affärsuppgörelse.

Figure växte upp och hans åsyn imponerade mycket på grannarna runtomkring. Man berättade historier om honom i de små New England-byarna, om hans skönhet, styrka, snabbhet, seghet och underbara temperament.
Figure hade en förmåga att föra vidare sina karakteristiska egenskaper, inte bara en, utan flera generationer framåt.
Efter Justin Morgans död flyttade Figure från ägare till ägare och hade ett hårt och händelserikt liv. Han tillbringade dagarna med att arbeta i jordbruket och dra timmer för att på kvällarna delta i travlopp och parader med bravur. Han blev känd under sin forna ägares namn och kallades helt enkelt Justin Morgans häst. 1821 blev Figure sparkad av en annan häst och dog av infektionen som han drog på sig efter sparken. Det kunde varit slutet på en mycket framstående häst, men det är det inte.

Figures tre mest kända söner, Sherman Morgan, Bulrush Morgan och Woodbury Morgan, förde vidare hans arv till framtida generationer av Morganhästar.

En Morgan är känd för sin skönhet, styrka och elegans.
•Huvudet ska vara vackert med stora, uttrycksfulla ögon, en bred panna, små öron som är brett ansatta och stora näsborrar.
•Sedd från sidan ska Morganhästen ha ganska liggande bogar,
vilket också gör att den får fria, höga benrörelser med bra framåtanda.
•Bringan är välutvecklad.
•Halsen ska vara välansatt och halsens överlinje ska vara längre än den undre med en väl markerad manke.
•Kroppen ska vara kompakt, men samtidigt ädel, med en kort, stark rygg och ett välmusklat kors.
•Benen är raka och ska ge ett starkt men ädelt intryck med friska, sunda hovar.
•Höjden varierar mellan 145-160 cm.
•Alla färger är numera tillåtna, men alla existerar inte.
•Skritten ska vara energisk, elastisk och klart fyrtaktig.
•Traven ska vara lätt, elastisk och välbalanserad med god framåt-
bjudning och bakbensaktivitet.
•Galoppen ska vara rund, välbalanserad och smidig.

Morganhästen är känd som en utmärkt allroundhäst med stor arbetsvilja och uthållighet. Den hävdar sig väl i alla discipliner men är samtidigt är bra familjehäst då den har ett utmärkt temperament. En Morgan är vänlig, intelligent, känslig och orädd. Den gör allt du ber den om och gärna mer.

Morganhästen har varit med och grundat den amerikanska travaren,
Tennessee Walking Horse, American Saddlebred och quarterhästen. Det första morganregistret grundades 1894 och stamboken stängdes 1948.
Det finns numera ca. 100 000 morganhästar världen över, varav ungefär 400 finns i Sverige. De första Morganhästarna kom till Sverige under 60- och 70- talet. Svenska Morganhästföreningen (SMHF) bildades 1983.